Fagyökerek eltávolítása

Miért kell kiszedni a tuskókat földből?

Egyáltalán nem “kell”. Ha egy fa ki van vágva szakszerűen a talajhoz közel, vízszintes vágáslappal, akkor hamarosan be fognak indulni a lebontó folyamatok. A tetején megáll majd a víz eső után, ez jó táptalajt ad gombáknak, és beindul a korhadás. Egyes fafajok viszont még ezt is túlélhetik, az invazív fajták, például az akác, de sokszor dió, eperfa is újra kezd hajtani tőről.
Ki kell viszont szedni, ha útban van, például kocsibeálló készül, vagy öntözőrendszert fektetnénk.

Hogyan kell elképzelni a gyökér kiszedés folyamatát?

Először is a legjobb jól átgondolni még a fa kivágása előtt, hogy a későbbiekben mit szeretnénk kezdeni a tuskóval, vagy a helyével. Drámaian meg tudja nehezíteni a kiszedés folyamatát, ha például nincs meghagyva a törzsből legalább fél-egy méter.

Ipari emelőket használok a gyökér kiszedésére, hogy az emelőkötéllel rá tudjak fogni, kell hely a törzsön.

25-30cm törzs átmérőig darukötéllel rákötözök, és egy 5 tonnás csörlővel gyakran ki tudom egyben húzni a fát a földből. Ha 30cm feletti a tönk, vagy ha nincs meghagyva belőle elegendő hossz, akkor már az emelők se segítenek, marad az ásó, és a csákány. Ilyen esetben egy nagyobb gyökér akár 4-5 munkanapot is felemészthet.

5-15cm átmérőjű fákból akár 4-8 darab is kijön egy nap alatt.

Munkagéppel vagy kézi erővel szedessem ki a gyökeret?

Magam ellen beszélek, de csak akkor javaslom a gyökérzet kézi kiszedetését, ha munkagép nem jöhet be a kertbe, mert vagy be se fér, vagy mert szétjárkálja a gyepet, az öntözőrendszert. Egy-egy tönk kifordítása a környékbeli földmunkás-bobcates segítségével 40-60.000Ft-ból hamar megoldható.

Hogyha viszont fontos, hogy a kert a beavatkozás után érintetlen maradjon, vagy hogy meg legyenek óvva a virágok, járdák, ágyások, akkor kézzel kell kiszedni őket. Nagy tapasztalatra tettem szert a gyökerek kiszedése területén, keress nyugodtan!

ÁRAK

KISZÁLLÁS
Mogyoródtól számítva 80Ft/km
A Google Maps által kidobott távolsággal fogok számolni.
MéretEltávolításMegtisztítás+Elszállítás
0-10cm átmérő
11-20 cm átmérő
21-30 cm átmérő
30+cm
Több, kisebb fa:
8000Ft
14000Ft
20000Ft
Egyedi ajánlat
Egyedi ajánlat
3000Ft
6000Ft
9000Ft
Egyedi ajánlat
Egyedi ajánlat

Írj a gyokerek1@gmail.com-ra, vagy itt a weblapon a messenger modulban.

Hívhatsz a +3630 8682783 számon is, ha épp nem vagyok elérhető, vissza foglak hívni.