Fakivágás

Vettél egy telket, és útban vannak a fák? Meglepnéd anyukád a kilátást gátló fa eltávolításával?
Hívj favágót, szólj nekem!

Hogyan dolgozom?

 1. Első körben kérek egy távoli képet a fáról, hogy lássam az alakját, méretét, és a környezetét, amit meg kell óvjak. Ha ez nem elég, kimegyek, felmérem szívesen.
 2. Beszélünk telefonon, és kikérdezlek a fával kapcsolatos tervekről:
  -Kivágás után daráljam-e az 5 cm-nél kisebb ágakat?
  -Felaprítsam-e tűzifa méretre a törzset, és a vastag ágakat?
  -Ki kell-e szedni a földben maradt tuskót?
  -Ha nincs szükséged se tűzifára, se a darálékra, elszállítsam-e az egészet?
 3. Árajánlatot adok, mely a későbbiekben nem nőhet, mint a stadion építéseknél. Amit mondok, ahhoz tartom magam.
 4. A megbeszélt időpontban megjelenek, szakszerűen elvégzem a fa leépítését, döntését, ha kell a darabolást, darálást. Megóvom a környező tereptárgyakat, a pázsitot, és a kutya is életben marad.
 5. Ha úgy kéred, elszállítom/elszállíttatom a faanyagot, csak a hűlt helye marad a fának.

Miért ajánlott szakembert megbízni egy fa kivágásával?

 • A fakivágás egy potenciálisan életveszélyes folyamat, melyet kizárólag védőfelszerelésben, szakmailag felkészületen szabad végezni. Egy 5 centis ág csontot tör, a 10 centis meg is nyomoríthat. A favágó a bányász utáni legveszélyesebb foglalkozás!
 • A motorfűrész kezelését tanulni kell. Egy teljes több tíz órás OKJ tanfolyam csak erről szól, itt meg lehet tanulni felépítését, a karbantartását, a vágásmódokat, és hogy hogyan dolgozzunk vele biztonságosan. A képzett favágók mindezt megtanulták, begyakorolták, és vizsgáztak belőlük.
 • A fát irányítani kell tudni, hogy mely része hova érkezzen. Egy korhadt, vagy eltolódott súlypontú, húzott fa egész máskor, máshogy törik, és máshova érkezik, mint ahova józan paraszti ésszel várnánk. A favágók megtanulták felismerni a deformitásokat, betegségeket, rutinból arra vezetik a fát, amerre nem okoz kárt.
 • Ha nincs hely a döntésre, alpin technikával kell a fát lebontani: Meg kell mászni, és áganként engedjük le a földre a darabokat. Speciális alpin favágó képzettség, több millió forintos felszerelés, és több ember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy a környező tereptárgyak, házak ne szenvedjenek kárt.

Írj nyugodtan a gyokerek1@gmail.com-ra, vagy itt a weblapon a messenger modulban.

Hívhatsz a +3630 8682783 számon is, ha épp nem vagyok elérhető, vissza foglak hívni.