websikehealthcheck

Gyümölcsfák metszése

Akinek kertje van, szinte biztosan ültet bele gyümölcsfákat. Árnyékot adnak, zamatos gyümölcsöt, és egy szép fa a kert éke. Nem szükséges mindenféle egzotikus növényfélével teleültetni, hogy hangulatos, zegzugos környezetet kapjunk.

Ahhoz azonban, hogy a gyümölcsfa minden előnye élvezhető legyen, és hogy a fa is jól érezze magát, bizony rendben kell tartani.

 

Gyakran megyek ki frissen vásárolt kertekbe, ahol túlburjánzott gyümölcsfákat kell gatyába rázni.

Azt szoktam javasolni, hogy igyekezzünk a fát megújítani, visszaszorítani egy élhető, kezelhető méretre. Semmi értelme egy 6 méteres meggyfának, ha egy átlagos létrával 2,5-3 méterre tudunk csak felnyúlni! Nézzük végig minden évben, ahogy a sok finom meggy megtöpped, majd lehullik, mert senki nem jutott fel, hogy leszedje?

A faápoló szakképesítésem mellett több metsző tanfolyamot is elvégeztem, hogy érdemben tudjak segíteni ezeknek a fáknak, és tulajdonosaiknak.

 

 

 

A fák metszése kétélű fegyver: Növekedésre lehet vele serkenteni a fát, ám ekkor nem marad energiája jó gyümölcsöt növeszteni. Vagy pedig gyümölcsök termelésére lehet rávenni, így pedig a növekedés lassul le.

FONTOS! Ha gyümölcsfát ültetsz, az első 3 évben a fajtának megfelelő ágszerkezet kialakítása kell legyen a fő szempont, a növekedés, és nem a gyümölcstermelés. Ennek megfelelően is kell metszeni, alakítani a koronát. Ha itt el van rontva, akkor a későbbiekben csak korlátozottan lehet kijavítani.

Vállalom tehát a gyümölcsfák indító metszését, 1-2 éves fáknál az ágak beállítását lekötözéssel, súlyozással, kipeckeléssel. 3 év feletti fák évenkénti metszését, tavaszi metszést, nyári, (zöld) metszést, hajtás válogatást, lemosó permetezést.

Szívesen segítek továbbá elburjánzott, öreg fák megújításában, mert jár nekik a második esély!

Ez a meggyfa is magára lett hagyva, Budapesten vágtam vissza. Hogy a lomb körbenapozottságát biztosítsam, pár vázágat el kellett távolítani. Vissza vettem egységesen a magasságból, és lekezeltem a sebfelületeket. A lejött ágakat ledaráltam. Ősszel jövök ide vissza, akkor kiválogatom a vágások alatt elindult hajtásokat. Ezt a méretet már a háziasszony is le tudja majd szedni.