websikehealthcheck

Blog...

Miért kell a favágónak sok fűrész?

A legprózaibb válaszom erre az, hogy: “-Mert imádjuk őket.”

De hogy kicsit szakmaibban megvilágítsam a témát:

A motorfűrész a felszerelésünk legfontosabb eleme, ennél alkalmasabb kézikészüléket még nem találtak fel, ami egységnyi idő alatt ennyi faanyagot képes átvágni.

Minden fűrésznek megvan a maga ideális alkalmazási területe, másra használva hirtelen esetlen, kényelmetlen, sőt veszélyes is lehet vele dolgozni.

Elmesélem az én fejlődési sztorimat!

Amikor a fakitermelő tanfolyamot elkezdtem járni, nem sok közöm volt a fűrészekhez, azt tudtam, hogy fűrész kell, és hogy nem tudok sok pénzt rászánni.

Vettem hát, egy 40-es vezetővel ellátott kínai koppintás barkács gépet, 2,5 lóerőset. -gondoltam ez majd jó sokáig elkísér. A tanulmányok, és az erdei gyakorlati órákon valóban jó szolgálatot tett, 15-20 centi törzsű fákat döntögettünk-daraboltunk, boldog voltam vele. Aztán megtanultuk, hogy nem mindegy, hogy fadöntéskor a döntőfűrész vágást (ami után elindul már a dőlés) milyen gyorsan is tudod bevinni. Mert ha gyenge a fűrészed, és felénél se jársz, de már ő dől, nagyon könnyen felhasadhat a fa, és megüthet. A gyors vágásra sajnos ez a gép nem volt alkalmas, inkább a ráérősebb gallyazgatások feküdtek neki. A másik nagy gond vele, hogy például vízszintesen tartva fél tank alatt vagy nem indul be, vagy hamar lefullad. A fűrészek üzemanyag szívócsöve flexibilis, hogy a gép bármilyen helyzetében a tank aljáról szívjon. Ennek úgy látszik, nem annyira flexibilis, mert egy pont után nem kapott naftát a motor. Ez még talajszinten rendben is lenne, de amikor 10 méter magasan vagy, jössz le egy fenyőről, és a fűrész nem indul, az több, mint kellemetlen.

Gondolhatnád, oké, akkor meg kell venni a legerősebb, legnagyobb fűrészt, aztán azzal lefedek mindent. Kicsire, nagyra egyaránt jó lesz. Ez ott bukik el, amikor fenn vagy a lombokban, lóg a piszok nehéz gép az oldaladról, mindenhova beleakad az óriási vezetőlemez, nem tudsz manőverezni vele, és a tizedik vágás után nem érzed a karjaidat.

Ezért kell minden feladatra más és más gépet választani, használni.

-A felsőmarkolatos gépek a kombokban való használatra készültek, lóghat az övedről, könnyű előkapni, berántani, fürgén lehet vele különböző irányokból vágni, hajkolni, túloldalról rávágni. 25-30 centis vezetőlemezzel, 25-35 köbcenti tartományban kaphatók. A súlyuk üresen 2,5-3kg.

-A 30-50 köbcentis kategória 40cm körüli vezetővel gallyazásra (amikor földön fekszik ág, vagy törzs) alkalmas. Nem kell nagy átmérőket átvágni, és nem kell olyan mélyre hajolni, mint egy felsőmarkolatossal. Hosszú időket el lehet gallyazni velük, anélkül hogy kikészülnél. 4-5kg kategória.

-60 köbcentitől jönnek a “döntőfűrész”-nek nevezett jószágok, ők már alkalmasak kisebb, 30-50 cm törzsű fák döntésére, és a törzs darabolására. Már annyira nem fincsi velük folyamatosan dolgozni, 6-7 kg-s súlycsoport.

-90 köbcentitől pedig jön a csúcskategória, nagy fák döntésére alkalmasak, elvisznek akár 80-100 centis vezetőlemezt. Cserébe jó nehéz gépek, megszokást igényel a használatuk. Egy közepes vezetőlemezzel 10 kg felett járhat.

Pl. egy fenyőn bemutatva a gépek:

-Gallyazás felfele haladva:kézifűrész, és 2le-s felsőmarkolatos.

-Csúcs levágása, 4-5m lejövetel, törzs darabolása: felsőmarkolatos

-További lejövetel, 30cm átmérőt elérve: 4 lóerős hagyományos fűrész 40-es vezetővel.

-Ha a törzsből meghagyok 4-5 métert, mert dönthető, akkor azt a 90 köbcentis nagy fűrésszel döntöm, és a törzset is azzal darabolom fel.

Szokolai Balázs

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük