websikehealthcheck

 

Lehet-e olcsóbb?

Lehet! El kell dönteni, mit ne végezzünk el. A favágás szakmai munkadíjából, illetve a kollégáméból nem engedek. De például megesett, hogy az ügyfelem két tinédzser fia segített a dolgokat kihordani az utcára, így nem kellett segéderőt hívjak. Vagy nem kell elszállítani a zöldhulladékot, mert eltüzelik a kályhában, vagy összekötözgetik a hulladékszállítóknak. Öt részből áll a favágás ára: Munkadíj, Anyagmozgatás, Zöldhulladék szállítás, Tuskómarás. A munkadíj kivételével a többi elmaradhat, csak a megrendelőnek lesz jóval több a dolga.

Ki kell vajon vágni a fát?

Több árulkodó jele is van, ha már kezd vége lenni egy fának:
– Gombásodás az ágakon;
– Dobálja a kérgét;
– Leszáradnak ágak;
– A vastagabb ágakat kopogtatja a fakopáncs;
– Nem hajt ki tavasszal, nincs gyümölcs rajta;
– Hangyák menetelnek fel-le vagy ki-be a törzsben.
– …És végül, nem fabategség, de ha egyik oldalon púposodik, repedezik a föld a tőnél, akkor dőlni készül, szólj mihamarabb, teherkötéllel megállítjuk a további dőlést, és gyorsan kivágjuk, mielőtt bajt okoz.

Ha ezekből több tényező is fennáll, akkor sajnos nem fogja soká húzni.

Beleérnek az ágak a magasfeszültségbe, gyakran okoz zárlatot a fa, mi a teendő?

Azonnal értesíteni kell az áramszolgáltatót, hogy jöjjenek ki, és vágják le a fát. Sajnos gyakran erre sem reagálnak. A másik megoldás, hogy kérvényezni kell a vezetékek áramtalanítását maximum két órás időtartamra, és ha megtörtént, kijövünk kosaras autóval, és levágjuk az ágakat. Magasfeszültséget semmilyen eszközzel nem szabad megközelíteni, előbb le kell kapcsoltatni a szolgáltatást.

Otthonra, fa gallyazáshoz milyen láncfűrészt vegyek?

Én azt mondom, semmilyet. A favágók a képzésen is hónapokig tanulják, gyakorolják a használatát, karbantartását, tisztítását, élezését, és a különféle vágásformákat. Ha olyan ágakat szeretnél levágni, amit a metszőolló nem visz át, akkor egy íves pengéjű faápoló kézifűrészt ajánlok, egy 5 centis ágat is le tud vágni 10 mp alatt. Ha mindenképp gép kell, akkor az elektromos orrfűrész még jó megoldás, faápoló pengével. Ha pedig végképp láncfűrészre van szükséged, mondjuk tűzifa daraboláshoz, akkor ha Nálad dolgozom, kérdezz ki, segítek a választásban, és szívesen megtanítalak az alapokra.

Gyümölcsöt szednék, hogyan használjam a létrát biztonságosan?

Bizony, egy létra használatára is megvannak a praktikák, sőt a favágók bibliája, az EBSZ (Erdészeti biztonsági szabályzat) külön ki is tér a használatára.
A legfőbb pontok:
– Felállítás után álljon egyenesen, ne ferdüljön jobbra- balra se, mindkét lába érje a talajt.
– Ágnak támasztva, mindkét szárával támaszkodjon fel. Ha csak az egyik ér hozzá, felfele menve a talajon lévő egyik oldal el fog emelkedni, könnyen átfordulhat-lecsúszhat.
– Elcsúszás ellen biztosítani kell levert ékekkel, vagy legalább kis árkot készíts a lábaknak.
– ..És a legfontosabb: Felérve ki kell kötni a létrát az ághoz, vagy törzshöz spaniferrel. Így biztosan ott is marad, ahova támasztottad.

Miért szállítjátok el a zöldhulladékot, miért nem helyben daráljátok le?

Mert nem szeretnénk felesleges költséget okozni a megrendelőnek. Egy profi ágdarálónak van létjogosultsága, 30 köbméter lomb környékén már elkezdi jobban megérni darálni, mint elszállítani.
Nézzük a matekot! 20 köbméter zöldhulladék elszállítása 72.000 Ft-ra jön ki. Nincs kiszállás, ki-beállás, csak a köbméter díj. Felpakol az autó 10 perc alatt, és ott sincs.
Egy profi darálót napi 60.000Ft-ért lehet bérelni, plusz egy-egy óra ki-beállást rá szoktak számolni, és a kezelő napidíja. Összességében 90-100.000Ft-ra jön ki. És órákon át ott üvölt a járó motorjával. Összehasonlításképp egy nagy ezüstfenyő, ha tényleg tömött, akkor is maximum 12 köbméter ágat tartalmaz. Tehát ha valaki egyből beajánlja, hogy jön, és le is darálja a zöldhulladékot, akkor valószínűleg jól járni nem Te fogsz.

Miért kerül annyiba a favágás?

Gépek: Elképesztően gép- és eszközigényes sport a profi favágás. Egy szobafestő egy létrával, vödörrel és pár hengerrel el tud indulni. A favágónak 4-5 minőségi fűrész be kell legyen készítve az autóba,  kell több mászókötél, mászó- ereszkedő- pozícionáló eszközök, létra, beülő, teherkötelek, sisak, kézifűrészek, és ezeket folyamatosan magunknál is kell tartani, mert minden eshetőségre fel kell készülni.
A fűrészgépeknek érvényes műszaki vizsgát kell tenniük, a mászófelszereléseket pedig évente be kell vizsgáltatni, és engedélyeztetni.

Segédmunkás: Aki alpinista, az tudja, egyedül nem mászunk sehova se. Egymagam csak kisebb fákat, gallyazásokat, vállalok, közepes és nagyobb fákat csak segéddel, vagy segédekkel vállalunk. Kell a segéd, ha valamit fel kell küldeni, ha valami eltört, kifogyott, vagy leesett.

Képesítések: Három OKJ képesítés megléte szavatolja, hogy valaki fát vághasson más kertjében, vagy közterületen: A Fakitermelő, a Lakott területi fakitermelő és az Ipari alpinista. A Alpinista képesítést is évente meg kell újítani, részt kell venni egy ismétlő képzésen.

Ezekből azt hiszem átjön, hogy a favágók több millió forintnyi eszközparkkal szállnak ki minden címre, és aki komolyan gondolja, mindezt karban tartja, és odafigyel, hogy minden engedélye naprakész legyen. Ezért „olcsó” sose lesz, viszont ha belegondolunk, hogy egy szakember meg tud óvni, hogy egy eltévedt fenyő ág beköszönjön a polikarbonát előtetőn, akkor máris jutányossá válik…