websikehealthcheck

Rólam

 

Szokolai Balázs vagyok, alpinista favágó, faápoló és fa-eltávolító szakember.

Eredetileg nem favágónak születtem, sok évig informatikával foglalkoztam. Fokozatosan döbbentem rá, hogy az emberi test nem a számítógép előtt ücsörgésre lett megalkotva, így egyre gyakoribb vendég lettem a csontkovácsnál. A váltás nem volt nehéz döntés: régóta vonzottak a láncfűrészek, és féltem a magasban, akkor ebből ideje kigyógyulnunk!:)

Elsőként a fakitermelő szakképesítést szereztem meg, ami az erdei fakitermelés végzésére, a „földön állós” favágásra jogosít fel. Ezt követte a lakott területi fakitermelő képesítés, itt már megtanultuk a kötelekkel történő falebontási műveleteket, és már dolgozhattam emelőkosárből. Kimondottan famászást itt nem tanítottak, úgyhogy az ipari alpinista képzés tette ezt a részt helyre. Végül pedig a  faápoló szakképesítést szereztem meg, ezen további mászási-eresztési technikákat tanultunk, és jobban elmélyedtünk a dendrológiában, a favizsgálatban, hogy akár egy szakvéleményt is kiadhassunk egy fa egészségi állapotáról.

A több év alatt összegyűjtött minőségi eszközparkom, és a favágókkal-kertészekkel-kertépítőkkel ápolt jó viszony eredményeképp komoly, nagy értékű megrendelésket is el tudok vállalni, meg tudok szervezni.

Az utóbbi időben a figyelmem a fák teljes kivágása helyett a fenntarthatóság felé fordult. Próbálom ügyfeleimet rávenni, hogy inkább szépítsük meg, alakítsuk át a fákat, vegyük le a szomszédot zavaró ágakat, de ne vágjuk ki teljesen szegényt, akkor hiába nőtt 30-40-50 évet. De megfiatalítva, visszavágva még kaphat jó pár évet, mi pedig árnyékot, termést tőle:)

..És igen, kigyógyultam, már jó régen nem félek a magasban, hamarabb meg lehet szokni, mint gondoltam:)

Miben tudok neked segíteni?

  • Gyümölcsfák szakszerű metszésében;
  • Lombos fák megszépítésében, faápolásában, visszavágásában;
  • Zavaró ágak biztonságos levételében, gallyazásban;
  • Teljes fakivágásban;
  • Földben maradt fatuskók, bokrok, felszínen futó gyökerek eltávolításában.

 

 

Favágó akcióban