websikehealthcheck

 

Miért kell eltávolítani a tuskókat?

Egyáltalán nem “kell”. Ha egy fa ki van vágva szakszerűen a talajhoz közel, vízszintes vágáslappal, akkor hamarosan be fognak indulni a lebontó folyamatok. A tetején megáll majd a víz eső után, ez jó táptalajt ad gombáknak, és beindul a korhadás. Egyes fafajok viszont még ezt is túlélhetik, az invazív fajták, például az akác, de sokszor dió, eperfa is újra kezd hajtani tőről.
Ki kell viszont szedni, ha útban van, például kocsibeálló készül, vagy öntözőrendszert fektetnénk.

 

Hogyan kell elképzelni a gyökér kiszedés folyamatát?

Először is a legjobb jól átgondolni még a fa kivágása előtt, hogy a későbbiekben mit szeretnénk kezdeni a tuskóval, vagy a helyével. Drámaian meg tudja nehezíteni a kiszedés folyamatát, ha például nincs meghagyva a törzsből legalább fél-egy méter.

6 tonna emelőkapacitású ipari emelőt használok a gyökér kiszedésére, hogy az emelőkötéllel rá tudjak fogni, kell hely a törzsön.

A gyökér emelővel történő kihúzása 20-25cm tőátmérőig lehetséges. Felette annyira kapaszkodik már a gyökér, hogy hiába húzzuk 6 tonnával felfele, meg se moccan. Itt jön képbe a tuskómarás, nézd meg menüpontját ITT! Azért is a felső határ, mert ha ki is jönne, nem tudjuk megmozdítani, hogy kijuttassuk a szállítójárműig. Ha 30cm feletti a tönk, vagy ha nincs meghagyva belőle elegendő hossz a teherlánc felhelyezéséhez, akkor már az emelők se segítenek, marad az ásó, a csákány, az orrfűrész. Ilyen esetben egy nagyobb gyökér akár 4-5 munkanapot is felemészthet, ami többszázezres költséget is jelenthet.

Éppen ezért, már csak ott húzok ki gyökeret emelővel, ahova sehogyan se tudjuk bevinni a tuskómarót.

 

Hogyan kell elképzelni a gyökér kiszedés folyamatát?

 

Munkagéppel vagy kézi erővel szedessem ki a gyökeret?

Jó ötlet lehet, hogy megbízunk egy helyi munkagépest, és (már amennyiben be tud jönni vele a kertbe) markolja ki a gyökereket egy kis borravalóért. Egy Bobcates gyakori kiszállási díja (borravaló) 50.000 Ft környékén mozog, és ezért még be se indította a gépet. Ha beindítja, akkor pedig a szép nagy kerekeivel, vagy lánctalppal széttúrja a kertet biztosan. Nem egy esetet láttam, hogy a földmunkagépes bicskája is beletört a gyökérbe, a beakadt markolókanállal emelgette csak saját magát.
Ha fontos, hogy a kert a beavatkozás után érintetlen maradjon, hogy meg legyenek óvva a virágok, járdák, ágyások, akkor kézzel, vagy tuskómaróval kell kiszedni őket.
Nagy tapasztalatra tettem szert a gyökerek eltüntetése terén, keress nyugodtan,
olvasd el a Tuskómarás menüpontot!

Inkább tuskómarást kérek!

 

 

Mennyibe kerül a gyökerek kézi eltávolítása?

Méret

0-10cm átmérő
11-20 cm átmérő
21-30 cm átmérő
30+cm
Több, kisebb fa

Eltávolítás

8000Ft
14000Ft
20000Ft
Egyedi ajánlat
Egyedi ajánlat

Megtisztítás – elszállítás

3000Ft
6000Ft
9000Ft
Egyedi ajánlat
Egyedi ajánlat

Ha a tuskómarás nem jöhet szóba ( nem férek be a géppel, nem férek oda, vagy meredek a helyszín) akkor ingyenes felmérés után tudok ajánlatot adni a gyökérhúzásra, legrosszabb esetben a kiásásra.

Marika nagyon szeretett volna megszabadulni a tujáitól…

Túl nagyok voltak, a házfalat verdesték, és a szomszéd is évek óta rágta a fülét, hogy szeretne egy kis fényhez jutni, vágassa már ki őket. A probléma azzal volt, hogy a pici megboldogult Papa által hegesztett kertkapun nem fért be a tuskómaró gép, csak 60cm széles volt. Maradt hát a gyökerek kihúzása. Felépítettem az állványt az emelővel, és 3 napon át csak rángattam ki a töveket, majdnem 30 db lett kihúzva.

Gyökéreltávolítás - Dorog - Szokolai Balázs

Gyökéreltávolítás - Dorog - Szokolai Balázs

Gyökéreltávolítás - Dorog - Szokolai Balázs

Vácon segítettem Ágnesnek szintén tujáktól megszabadulni:

A tujasor a ház és a kerítés közt, egy szűk szegélybe volt beültetve, ráadásul 3db jutott a lépcső mellé is. Itt is csak a kihúzás jöhetett szóba. Két nap alatt kiszedtük a töveket, és elszállítottuk őket.

Szokolai Balázs - gyökéreltávolítás - Vácon

Szokolai Balázs - gyökéreltávolítás - VáconSzokolai Balázs - gyökéreltávolítás - Vácon

 

Megszabadítalak a gyökerektől!

Írj nekem itt az űrlapon vagy hívj ezen a számon: +36 30 868 2783

(Ha épp nem tudom felvenni, visszahívlak!)