websikehealthcheck

 

Miért kell eltávolítani a tuskókat?

Egyáltalán nem “kell”. Ha egy fa ki van vágva szakszerűen a talajhoz közel, vízszintes vágáslappal, akkor hamarosan be fognak indulni a lebontó folyamatok. A tetején megáll majd a víz eső után, ez jó táptalajt ad gombáknak, és beindul a korhadás. Egyes fafajok viszont még ezt is túlélhetik, az invazív fajták, például az akác, ostorfa, bálványvfa, de sokszor dió, eperfa is újra kezd hajtani tőről.
Ki kell viszont szedni, ha nem szép, ha útban van, például kocsibeálló készül, vagy öntözőrendszert fektetnénk.

Gyökéreltávolítás - Dorog - Szokolai Balázs

Amikor egy fa gyökér eltüntetése szóba kerül, mindenkinek a legegyszerűbb megoldás jut az eszébe: oldjuk meg olcsón, otthoni szerszámokkal!
Fogunk ásót, csákányt, egy nagy fejszét, jobb esetben a szomszédnak van egy motorfűrésze, két sör, és usgyi, körbeássuk, elvágjuk a gyökereket, „kimozgatjuk”. Rákötjük a vonóhorogra, és örülünk, micsoda férfias sport ez.
Bizonyos méretig egy fa gyökerét kéziszerszámokkal is ki lehet szedni, csak jó stratégiát kell választani! Amikor tuskót megyek marni, az esetek felében a család már nekiesett a gyökérzetnek, jellemzően a hibás megközelítéssel.

A helyes, és a helytelen módszer

A helytelen módszernél ásni kezdünk. Amikor gyökeret találunk, körbe mélyítjük, és elvágjuk egy helyen. Szépen körbeérünk a törzsön, és ekkor jön a fejvakarás, hogy mi lesz az egy emelettel lejjebb növő gyökérágakkal?! Mert hozzájuk odaférni nem fogunk. Ezen a ponton a szomszéd kölcsönkért motorfűrésze már nyomokban sem tartalmaz vágásra alkalmas felületet, mert már egy kicsit földes fa is kiveszi az élét a fűrészláncnak. Nagynyomású mosóval ha lemossuk a gyökeret, pár perccel el lehet odázni az újbóli élezést, de a lánc mindenképpen kuka lesz pár vágás után. A sör elfogyott, az ifjonti hév oda, most mi lesz? Semmi gond, még válthatunk a helyes módszerre!

gyökér kiásás

A helyes, és a helytelen módszer


A helyes módszer

Körbeássuk a fát, 60-70cm-re a törzs külső élétől. A földet távolabb dobjuk, mert nagyon útban lesz idővel. A legfelső gyökérszintet látjuk is. Most jön a csavar. Egy gyökérágat KÉT ponton vágunk el, úgy 40 centis szegmenseket kiemelve belőlük. Mert a célunk egy körbe sétálható ösvény készítése, amibe bele tudunk állni, majd térdelni, a végső vágásoknál pedig hasalni. Így akkurátusan megyünk körbe-körbe, kiszedegetve a gyökér szegmenseket. Ezzel a módszerrel a függőlegesen lefelé menő gyökér ágakhoz is el tudunk jutni, és el tudjuk vágni őket. Ott már én is a képen egy vágást jelöltem, mert azon a ponton elegendő lesz. Vágószerszámnak pedig orrfűrészt javasolok, mert a láncfűrész folyamatos élezgetésétől kihullik az ember haja, pláne ha nem túl gyakorlott benne. Egy keményfém lapkás 25 centis orrfűrész penge 2500Ft, abból 2-3 el fog használódni.

Siker és örülés van. Jön a következő napirendi pont, hogy fog egy nagy, földes (jó esetben) 100 kilós tuskó kijönni a lyukból? Áthívjuk a szomszédot, kiszenvedjük valahogy. (Itt jegyzem meg, ha rossz helyre dobáltuk a földet, ásáskor akkor a földkupacra is fel kell görgetni majd) Kinn a tuskó, most mi lesz? A kombiba beemelni nem tudjuk. Ha beemeljük, hova visszük? Törvénytisztelő polgárként nem illik az erdőszélre kiborítani. Tehát kell egy szállító, aki platóra emeli, elszállítja, és pénzért leadja a komposztáló telepen. Halkan megjegyzem, az ilyen telepen a fatuskókat jelentős felárral veszik át.
Elkezdhetjük négybe vágni szintén motorfűrésszel. Hiába slagoztuk le, rengeteg föld maradt a gyökér ágak közt. Vágunk pár centit, láncot élezünk, és ezt ismételgtjük akár órákon át..

Példámban egy 30-40cm tövű fenyő gyökeret ástunk ki, ezt még két fő el tudja görgetni ide-oda. Nagyobb átmérő esetén több ember segítségét, és egynél több hétvégi napot illik rá számolni.

Nézzük egy ilyen akció költségvetését:

-Egy szombati nap egy tetterős férfiembernek. (mindenki árazza be a munkaidejét idejét nyugodtan)
-3db orrfűrész lap (7500Ft)
-Helyettesítsd be ide az egész napos jókedélyű térdeléshez-lapátoláshoz szükséges sörmennyiség árát;
-A tuskó elszállításának a díja. Tegyük fel, hogy egy pofátlanul olcsó embert találsz, és kiszállással- felpakolással- kitudjahova elszállítással- és az ottani átvétel díjával megvan 20.000Ft-ból.

Összesen: Valahol 35-45.000Ft közé saccolnám.

Ahogy a címben is említettem, létezik a gyors megoldás is!

Itt felhívsz, 1-2 napon belül megérkezem a tuskómaróval, és 30 perccel később csak por van a gyökerek helyén.

Összesen: 25.000Ft.

Melyik megoldás tetszik?:)

 

Tuskómarás