websikehealthcheck

Blog...

Tippek, trükkök favágás megrendeléséhez

A szomszédokról: Nagyon gyakran azért megyünk ki fát vágni/gallyazni, mert a szomszédot zavarják az átlógó ágak. Érdemes őt nemcsak értesíteni, hogy favágás lesz, hanem bevonni a szervezésbe. Jó, ha akkor otthon van, vagy legalább legyen bejárásunk a kertjébe. Átlógó ágat sokszor könnyebb hozzá beereszteni, mint visszahúzni a Te kertedbe. A fák ültethetőségét is önkormányzati rendelet szabályozza, érdemes megnézni a kerületed, településed saját szabályait. Ökölszabály, hogy a fád a szomszédos ingatlan tulajdonosát, használóját nem zavarhatja, ingatlana használatában, birtoklásában nem korlátozhatja, az ingatlanja értékét nem befolyásolhatja. (árnyékolás, kilátás zavarása, telekre átnyúló ágak, gyökerek, épület alá növő gyökerek, épületre ráhajló ágak, épületen végzendő felújítási munkát akadályozó növényzet)

A másik fontos szomszédos téma, a favágási engedély. Érdemes az önkormányzathoz bejelenteni a favágást, hogy minden szépen fehérben folyjon. Egész nap hangos gépeket fogunk bőgetni, valakinek biztosan szemet fog szúrni, ilyenkor szeretnek betelefonálni a „hivatalba”. Ha van engedély, akkor nincs félnivaló. Tapasztalataim alapján 95%-ban senkit se érdekel, és jó fej minden környező lakos, de az ördög nem alszik.

A zöldhulladékról: A zöldhulladék az 5cm átmérő alatti gallyfa. Árajánlatot ennek az elszállításával együtt szoktam adni, érdemes így elfogadni, mert sokszor drágábban jön ki, ha a megrendelő magának akarja intézni. Konténert rendel, vagy utánfutót, aztán két nap csak szállítgatja a komposztáló telepre, ahol még fizetni is kell a lerakásért.
„Csak húzzátok össze egy helyre, majd elrohad” -is gyakori ötlet, a végeredmény az szokott lenni, hogy évekig kerülgeti, telenövi a gaz, aztán többszörös áron tünteti el valaki, mint amennyibe a vágáskori zöld elszállítás került volna.

A tűzifáról: A tűzifa méret az 5cm átmérő feletti faanyag. Meg szoktam kérdezni, hogy van-e kályha-kandalló ahol el tudod használni. Ha tudod használni, akkor kérheted 30cm méretre feldarabolva. Itt arra kell ügyelni, hogy kb a 10cm feletti darabok még szárazon is csak akkor gyulladnak meg, ha hasítva vannak. Tehát munkád lesz vele, a hasogatás. 40-50cm átmérő felett már igazi embertpróbáló buli a hasítás, arra már illik hidraulikus hasítót használni.
Ha nem tudod felhasználni a faanyagot, akkor mozgatható méretre vágjuk őket, és kikészítjük a bejárat elé. Rátűzöl egy cetlit, hogy elvihető, és két óra múlva ott sincs.
Nagyon fontos, ha szeretnél a törzs darabjaiból tűz körüli kiülőt, akkor szólj, mert akkor egységes 40 centis darabokat vágunk az arra alkalmas részekből.

A cipekedésről: A favágó munka 60-70%-a a talajon történik. Hogy miért? A favágó felmászik a fára, kötéllel leküldi az ágakat, azokat egy ember fogadja lent, és gallyaz, darabol, pakol. Ez már 50%. Ha kicsit távolabb van a kapu, ahova ki kell viszegetni a dolgokat, akkor máris kell még egy ember, tehát egy vág, kettő darabol, szállít.

Általánosságban elmondható, hogy ha kisebb-közepes fáról van szó 10m magasságig, és a fa minden része ejthető (nem kell kötéllel ereszteni, mert nincs alatta semmi, csak föld) és nem kell sehova se elszállítani, akkor elég egy favágó. Ha ereszteni kell, mert a tetőre lóg, van alatta kerti kiülő, és közel a kertkapu, akkor favágó+segéd a felállás. Ha pedig 15 méteren túl kell szállítani, vagy összetettebb az eresztési feladat (pl. egy a terhet engedi, egy pedig külön kötéllel irányba húzza) akkor az máris három főre van szükség.

Persze létezik köztes állapot, ha van olyan folyamat, és a tulajdonos nagyon szeretne részt venni a dolgokban (és spórolni) akkor kap egy fejvédőt, és besegíthet a kihordásba.

 

Egyéb kérdésed van, amire nem kaptál választ? Írd meg, és a válasszal bővítem a bejegyzést!

 

Szokolai Balázs

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük