websikehealthcheck

Blog...

Tuja gyökér eltávolítása egy budafoki kertben

Egy kedves, fiatal pár kérte a segítségemet néhány tuja gyökér eltávolításában. A beteg tujákat még a ház előző tulajdonosa vágta ki, nem túl szép végeredménnyel. Egy jobban karbantartható fagyal bokor sort szeretnének a helyükre ültetni, így a tuskómaróval minden tuja gyökeret el kellett távolítani. Úgy kérték, hogy a marási gödröt be sem kell temetni, így kvázi kiástam nekik a géppel az ültetőgödröt:)
A tuják gyökerei nem mennek mélyre, 20-25cm mélységben már általában földet találok alattuk. Így ha valami más növényt szeretnél a helyére, az könnyedén megoldható.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a tuskómarás azért (is) praktikusabb a gyökerek kiásásánál, mert nem marad a nyakadon a földes tuskó. Mert tegyük fel sikerül kiásni, de attól csak pénzért lehet megszabadulni, mert valakinek el kell jönni érte, felügyeskedni a platóra, elszállítani egy komposztáló telepre, ahol pénzért veszik át… Rengeteg macera, és felesleges költség.
Ha le van darálva, elég visszatemetni, összeesik-komposztálódik a földes darálék, egy év múlva nyoma se lesz, hogy ott valaha volt valami!

Szokolai Balázs

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük