websikehealthcheck

Blog...

Tuskó eltávolítása Bobcattel, vagy markolóval

Ha a kézi gyökér eltávolítás időigényes és fárasztó, gépi megoldást kell választani. Mivel az általam is előnyben részesített tuskómarás még nem annyira eltrjedt és közkeletű, sokaknak bizony a munkagép jut az eszébe először.

Ha teljes kert tisztítás a cél, építkezés előtt vagyunk, akkor egy nagy munkagépnek (kotró-rakodó, vagy láncos rakodó) nincs párja. Itt nem a bobcat méretről beszélek, hanem olyanról, amit nagy rámpás kamionnal cipelnek az utakon. Kimarkolja a kisebb gyökereket, a nagyokat szétforgácsolja, és azt is ki tudja szedni. Összehúzza az egész bozótot egy helyre, majd pedig felpakolja konténerekbe. Egy ekkora gép 25-35.000Ft-os óradíjon bérelhető, egy óra a kiállás, egy óra a beállás. Tehát egy órányi munka alsó hangon 75.000Ft-ról indul.

Ha kisebb gyökereket kell eltávolítani, a bobcat méret jó megoldás. 40-50cm tőátmérőig el tudja ő is forgácsolni a gyökereket, de egy-két órát könnyen el tud mókolni rajta, különösen ha karógyökeres volt a fa. Nagyobb gyökerekbe sajnos bele tud törni a bicskája, nem egyszer láttam, hogy a markolós bobcat beleborult az ásot gödörbe, ahogy feszegette a gyökereket. Ő is ki-és beállási idővel együtt értendő, egy órányi effektív munkavégzés 40-50.000Ft körül mozog. Ami gyökeret kimarkolt, az el is kell szállíttatni, ezzel a költséggel még nem árt számolni.

Mindkettő gépre igaz, hogy helyigényesek. De ha a kis bobcat be is megy, a gyepnek annyi, teljesen szétjárkálja sajnos.

Velük szemben a tuskómaró gép kisebb, kompaktabb, 80cm-es kertkapun befér, és nem vágja haza a fűfelületet. Lokális megoldásnak tökéletes. Nincs tuskó elszállítási díj, a darálék pedig felhasználható a veteményesben.

Nekem ezért nem lesz soha Bobcat markolóm. Nem tudnék annyi helyre bejutni, és segíteni, ahogy most teszem a tuskómaróval.

Szokolai Balázs

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük