websikehealthcheck

Blog...

Fa gyökerek kiszedése – a jó a rossz és a gyors

Amikor egy fa gyökér eltüntetése szóba kerül, mindenkinek a legegyszerűbb megoldás jut az eszébe: oldjuk meg olcsón, otthoni szerszámokkal!

Fogunk ásót, csákányt, egy nagy fejszét, jobb esetben a szomszédnak van egy motorfűrésze, két sör, és usgyi, körbeássuk, elvágjuk a gyökereket, „kimozgatjuk”. Rákötjük a vonóhorogra, és örülünk, micsoda férfias sport ez.

Bizonyos méretig egy fa gyökerét kéziszerszámokkal is ki lehet szedni, csak jó stratégiát kell választani! Amikor tuskót megyek marni, az esetek felében a család már nekiesett a gyökérzetnek, jellemzően a hibás megközelítéssel. Rajzoltam egy kis infografikát a helyes, és a helytelen gyökér kiszedési módszerről:

gyökér kiásás

A helyes, és a helytelen módszer

A helytelen módszernél ásni kezdünk. Amikor gyökeret találunk, körbe mélyítjük, és elvágjuk egy helyen. Szépen körbeérünk a törzsön, és ekkor jön a fejvakarás, hogy mi lesz az egy emelettel lejjebb növő gyökérágakkal?! Mert hozzájuk odaférni nem fogunk. Ezen a ponton a szomszéd kölcsönkért motorfűrésze már nyomokban sem tartalmaz vágásra alkalmas felületet, mert már egy kicsit földes fa is kiveszi az élét a fűrészláncnak. Nagynyomású mosóval ha lemossuk a gyökeret, pár perccel el lehet odázni az újbóli élezést, de a lánc mindenképpen kuka lesz pár vágás után. A sör elfogyott, az ifjonti hév oda, most mi lesz? Semmi gond, még válthatunk a helyes módszerre!

A helyes módszer esetén körbeássuk a fát, 60-70cm-re a törzs külső élétől. A földet távolabb dobjuk, mert útban lesz idővel. A legfelső gyökérszintet látjuk is. Most jön a csavar. Egy gyökérágat KÉT ponton vágunk el, úgy 40 centis szegmenseket kiemelve belőlük. Mert a célunk egy körbe sétálható ösvény készítése, amibe bele tudunk állni, majd térdelni, a végső vágásoknál pedig hasalni. Így akkurátusan megyünk körbe-körbe, kiszedegetve a gyökér szegmenseket. Ezzel a módszerrel a függőlegesen lefelé menő gyökér ágakhoz is el tudunk jutni, és el tudjuk vágni őket. Ott már én is a képen egy vágást jelöltem, mert azon a ponton elegendő lesz. Vágószerszámnak pedig orrfűrészt javasolok, mert a láncfűrész folyamatos élezgetésétől kihullik az ember haja, pláne ha nem túl gyakorlott benne. Egy keményfém lapkás 25 centis orrfűrész penge 2500Ft, abból 2-3 el fog használódni.

Siker és örülés van. Jön a következő napirendi pont, hogy fog egy nagy, földes (jó esetben) 100 kilós tuskó kijönni a lyukból? Áthívjuk a szomszédot, kiszenvedjük valahogy. (Itt jegyzem meg, ha rossz helyre dobáltuk a földet, ásáskor akkor a földkupacra is fel kell görgetni majd) Kinn a tuskó, most mi lesz? A kombiba beemelni nem tudjuk. Ha beemeljük, hova visszük? Törvénytisztelő polgárként nem illik az erdőszélre kiborítani. Tehát kell egy szállító, aki platóra emeli, elszállítja, és pénzért leadja a komposztáló telepen. Halkan megjegyzem, az ilyen telepen a fatuskókat jelentős felárral veszik át.

Példámban egy 30-40cm tövű fenyő gyökeret ástunk ki, ezt még két fő el tudja görgetni ide-oda. Nagyobb átmérő esetén több ember segítségét, és egynél több hétvégi napot illik rá számolni.

A költségvetés:

-Egy szombati nap egy tetterős férfiembernek. (mindenki árazza be az idejét nyugodtan)
-3db orrfűrész lap (7500Ft)
-Helyettesítsd be ide az egész napos jókedélyű térdeléshez-lapátoláshoz szükséges sörmennyiséget;
-A tuskó elszállításának a díja. Tegyük fel, hogy egy pofátlanul olcsó embert találsz, és kiszállással- felpakolással- kitudjahova elszállítással- és az ottani átvétel díjával megvan 20.000Ft-ból.

Összesen: Valahol 35-45.000Ft közé saccolnám.

Ahogy a címben is említettem, létezik a gyors megoldás is!

Itt megérkezem a tuskómaróval, és 30 perccel később csak por van a gyökerek helyén. Mogyoród 20km-es körzetében ingyen szállok ki, így a marási alapdíjban benne is lesz.

Összesen: 25.000Ft.

Melyik megoldás tetszik?:)

Szokolai Balázs

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük