websikehealthcheck

Blog...

Fakivágási engedély

Szinte minden ügyfelemnél felmerül, hogy kell-e fakivágási engedélyt kérnie, ha “fehérben” szeretné a munkát elvégeztetni?

Először is, ha a kivágandó fa utcafronti, és a telken kívül, közterületen található, akkor kötelező engedélyt kérni, mert az az önkormányzat területe. Fel kell hívni a település jegyzőjét, be kell fizetni 3000Ft eljárási illetéket, és ő egy hónapon belül meg fogja mondani, kivágható-e, és vissza kell-e pótolni más fák ültetésével a kiesett fát. Ha ezt elmulasztod, és kiderül, pénzbírságot, vagy többszörös visszapótlást is előírhatnak büntetésképp. Tehát, ha kivágsz egy 50cm törzsű fát, és előírják, hogy tőátmérő 10centinként ültess egy facsemetét, és 300%-os visszapótlásra ítélnek, akkor 5 helyett 15-öt kell ültetni. Lesz saját őserdőd. Tehát közterületen nem megoldható a szabály megkerülése.

Mi a helyzet, ha a kertemen belül szeretnék fát kivágatni?

Az önkormányzatnak az a célja, hogy a kezelése alá eső zöldterület ne csökkenjen. Ha kivágsz fát, illik visszapótolni, ültetni helyette. Mi a favágó képzésen azt tanultuk, hogy fenyő, és gyümölcsfára nem kell engedélyt kérni. DE figyelembe véve, hogy abban tananyagban a lombkoronába feljutás legkorszerűbb módja a kötéllétra volt, kétlem, hogy az elmúlt 30 évben frissítettek volna rajta:))

Egyes önkormányzatok a fakivágás témakörét elég modern módon közelíti meg, például tudom, hogy a II. kerületben évről évre összevetik a műholdképeket. Ahol lomb hiány van az előző évhez képest, ott fakivágás történt. Már csak fel kell lapozni, hogy kértek-e oda vágási engedélyt, ha minden rendben, csendben bólint az ügyintéző, ha nem, mennek megnézik, hogy milyen bünti kerüljön kiszabásra.

Sajnos nem lehet minden önkormányzat hozzáállását észben tartani, ezért kérlek keresd a jegyzőt és megmondja, mi az aktuális rendelet. Milyen procedúrán kell végig menni. A fakivágást az önkormányzatok saját rendeleteikben szabályozzák, vannak liberálisabbak, és szigorúbbak.

Ami miatt MINDENKÉPP javaslom, hogy legyen a fakivágásra engedélyed, az a szomszédság.

A jó fej szomszéd elvisel kis kellemetlenséget, tudja, hogy bizonyos műveletek zajjal járnak, és nem nagyon érdekli, mi történik odaát nálad. Sőt tudja, hogy az ő érdeke is, kevesebb a levélhulladék, és esélye sem lesz, ha kidől a fád (bármilyen okból) az kárt okozzon nála. DE sajnos sokszor előfordul, hogy amint berántjuk reggel 9-kor a fűrészt, látni a szomszéd ablakában megjelenő riadt tekintetet, öltözik, kisétál, hozza a telefont, fotóz, telefonál az önkorminak, velem ordibál, aztán áll a bál.

A második nem elhanyagolható veszélyforrás a környezetvédő polgárok. Aki csak annyit lát, hogy gonosz favágó kivágja szegény fát, pedig az csinálja a zoxigént. Azt nem tudja, hogy lesz a helyre ültetve, vagy veszélyessé vált, és akár az ő fejére is hullhatna egy 200 kilós korhadt ág. Ő is hajlamos fejcsóválva megállni, esetleg bejön a lezárt, kiszalagozott vágásterületre, beszól, ritkább esetben üvöltözik, telefonja neki is van, és tudja a rendőrség számát.

Nekem, mint favágónak megvan az engedélyem, hogy ott vágjak fát, ahol megbíznak vele, neked pedig engedélyednek kell legyen, hogy megbízhass. Ha mindenkinek van engedélye, a hepciáskodó szomszéd és a környezetvédő azt hív, akit csak akar.

 

Légy körültekintő!

Szokolai Balázs

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük